2b-mbo | Verkort & intensief
2b-mbo, 2bmbo, mbo, 2b mbo, onderwijs, onderzoek
250
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-250,qode-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,capri-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Verkort & intensief
Als onderdeel van de Wet doelmatige leerwegen zijn beroepsopleidingen verkort en geïntensiveerd. De maximale opleidingsduur vanaf studiejaar 2014-2015 ziet er als volgt uit:

 

entreeopleiding (voorheen mbo-1, AKA): 1 jaar
basisberoepsopleiding (niveau 2): 1 tot 2 jaar
vakopleiding (niveau 3): 2 tot 3 jaar
middenkaderopleiding (niveau 4): 3 jaar
Eén van de redenen om over te gaan op verkorting is om de beroepskolomroute (vmbo-t-mbo-hbo) aantrekkelijker te maken ten opzichte van de avo-route (vmbo-t-havo-hbo) en om de entree op de arbeidsmarkt van met name mbo-4-gediplomeerden te vervroegen.

 

In combinatie met de verkorting worden opleidingen tevens geïntensiveerd. Er worden nieuwe eisen gesteld aan het aantal onderwijsuren (afhankelijk van leerweg, niveau en studiejaar) en het aandeel van deze uren dat onder begeleiding moet worden genoten. Het doel van deze maatregel is om de beroepspraktijkvorming (bpv) meer in balans te brengen met de schoolcomponent.

 

Het verkort en intensief mbo heeft als doel om de kwaliteit van het onderwijs te vergroten en uitval te voorkomen. Door een kortere opleidingsduur te combineren met een meer intensieve benutting van de onderwijstijd beoogt men efficiënte leerroutes in het leven te roepen die studenten de gelegenheid bieden om meer uit het onderwijs te halen.