2b-mbo | Overige maatregelen
2b-mbo, 2bmbo, mbo, 2b mbo, onderwijs, onderzoek
202
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-202,qode-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,capri-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Overige maatregelen
In de wet Doelmatige Leerwegen worden nog een viertal kleinere maatregelen genomen.
Ten eerste is het voor zowel niet-bekostigde als bekostigde instellingen mogelijk om naast de bol en de bbl een derde leerweg aan te bieden. Deze leerweg is niet bekostigd, ook voor bekostigde instellingen. Voor de derde leerweg geldt geen urennorm, maar er moet wel worden voldaan aan de (kwaliteits)eisen van de Inspectie van het Onderwijs ten aanzien van de examens.

 

Ten tweede worden examendeelnemers (extraneï) niet meer bekostigd, behalve als een student binnen twee kalenderjaren na het verlaten van een mbo-opleiding alsnog een diploma behaalt.
Ten derde komen deeltijd-bol opleidingen niet meer voor bekostiging in aanmerking. Doordat bol en bbl nu uitsluitend voltijdopleidingen zijn, is het niet langer nodig dat de urennorm bepalend is voor de hoogte van de bekostiging. De vierde maatregel houdt dan ook in dat de urennorm evenmin nog langer een bekostigingsparameter is.