2b-mbo | Gecombineerde leerwegen bol-bbl
2b-mbo, 2bmbo, mbo, 2b mbo, onderwijs, onderzoek
152
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-152,qode-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,capri-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Gecombineerde leerwegen bol-bbl
Met de experimentele beroepsopleiding gecombineerde leerwegen bol-bbl (GLBB) is een nieuwe leerweg gecreƫerd. In deze nieuwe leerweg krijgen studenten het eerste leerjaar vooral onderwijs in de instelling en in het tweede deel (1, 2 of 3 jaar lang) gaan ze aan de slag in een bedrijf. Naast de gecombineerde leerweg blijven de bol- en bbl-leerwegen bestaan.
In het schooljaar 2015-2016 zijn de eerste mbo-instellingen van start gegaan met GLBB. Negen mbo-instellingen met in totaal 22 opleidingen zijn ermee gestart. Jaarlijks kunnen instellingen voor nieuwe opleidingen een aanvraag indienen. In principe komen alle opleidingen op niveau 2, 3 en 4 voor deelname in aanmerking.
Met de GLBB streeft OCW diverse doelen na. Bijvoorbeeld het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van het beroepsonderwijs door een andere balans tussen de theoretische en praktische voorbereiding op de uitoefening van beroepen, en het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Tevens is de verwachting dat het experiment het aanbod van praktijkplaatsen door bedrijven kan vergroten. In de evaluatie van de GLBB wordt gevolgd of deze en andere doelen worden behaald. In de evaluatie worden de volgende vragen beantwoord:

 

– Wat zijn de opbrengsten van het experiment in termen van de gestelde doelen?